HOME - CV - ARBEIDER/WORKS - UTSTILLINGER/EXHIBITIONS
 
TEKST/TEXT

LINGUA #1-9, 1986 / 2021
Analogt svart/hvitt fotoserie, håndkolorert med Faber-Castell fargeblyanter og gråblyant

Tekst: Marianne Hultman- Direktør ved Nordnorsk Kunstsenter


Ingwill Gjelsviks siste arbeid "Lingua" er en serie portretter tatt på midten av 1980-tallet av kunstnerens vennekrets: nære venner og kamerater fra studietiden i Bergen. Negativene har så ligget lagret frem til i år, da Gjelsvik fant dem fram og fremkalte de i mørkerommet. Fotografiene er deretter behandlet og håndkolorert.

Portrettene er anonymisert slik at det er kun den nedre delen av ansiktet som synes i bildet. Det er munnen som er i blikkfanget, med en tunge som stikker ut mot kameralinsen og oss som betrakter. Tittelen "Lingua", av den latinske termen for tunge, betyr også språk på blant annet spansk og italiensk, og det engelske language kommer også fra det latinske lingua.

I atelieret har Ingwill Gjelsvik behandlet hvert portrett med nennsom hand og sinn. Ansiktstrekk har blitt pusset ned og fotopapirets emulsjon er fjernet med sandpapir, for siden å bygges opp igjen med farge og gråblyant i tynne lag etter hukommelsen.

Portrettene ble tatt som en motreaksjon i en sårbar tid da konsekvensene av HIV-viruset begynte å bli tydelige. De har blitt bearbeidet da samfunnet ble rammet av et annet virus, Covid-19. Mangelen på kunnskap om disse virus forandret oss, vår måte å forholde oss til oss selv, til hverandre, venner, familie og kolleger. Tilliten i vennekretsen ble en motvekt til den usikkerhet og uro som preget disse periodene. Tiden i atelieret der den forsiktige etterbehandlingen av portrettene ble gjort gav mulighet til refleksjon omkring hvordan ting ble opplevd da og oppleves i dag.

Fenomenet å stikke ut tungen regnes som litt frekk eller til og med ufint, med det kan også være en instinktiv reaksjon når man føler seg usikker, genert eller flau. Gesten er avslørende, men også personlig. Den hinduistiske gudinnen Kali, mester over tid og død, avbildes ofte i denne gesten, med en blodrød utstrakt tunge. I 1970 da den engelske designeren John Pasche tegnet tunge og leppe logo til Rolling Stones Records, var det nettopp Kalis tunge som utgjorde utgangspunktet for logoen, et symbol over bandets og tidsåndens antiautoritære holdninger. Litt som en gi faen, med et humoristisk glimt i øyet, akkurat som i Ingwill Gjelsviks serie, der humor og alvor blir til ett.